2012 12
03
--

Ne rontsuk el a jó étvágyukat!

A napokban nagy vihart kavart a médiában Győrffy László „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című, a szegedi REÖK-palotában kiállított installációja. Egyesek a vallásos érzület elleni provokációnak, mások egyszerűen tudatlanságról beszélnek. Bármilyen esetleges rosszindulat, vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés, vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. Az ilyen vélt vagy valós provokációk arra serkentenek bennünket, hogy még tudatosabban és vonzóbb módon tanúskodjunk sajátos értékeinkről.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye nem tartja magát illetékesnek annak eldöntésére, hogy a székvárosában kiállított műalkotás mennyiben képvisel művészi értéket. Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér, mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket.

Szeged, 2012. november 27.

Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök

gyorffy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr784944346

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tényleg le vagyunk szarva? 2012.12.03. 09:10:29

Elöljáróban a címről. Nem szoktam ilyen szavakat használni papíron, vagy monitoron, de most ezt érzem egyedül méltó mottójának írnivalómnak. Történt, hogy Szegeden kiállítottak egy installációt. Készítője Győrffy László, az alkotás címe „Nem érzek h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.) | Partnerünk: Erdélyi Károly - honlapkészítés és keresőoptimalizálás