2012 09
19
--

Megtalálták a da Vinci-kód bizonyítékát!

Dan Brown amerikai író 2003-as sikerregénye mégis igaz lenne? Mármint az abban foglalt alaptétel, miszerint Jézus Krisztus nős volt, Mária Magdolna volt a felesége és a Szent Grál nem más, mint Jézus napjainkig létező vérvonala. Ha ez így van, akkor nosza, gyorsan meg kell keresni Jézus leszármazottját, hisz ő a világ ura!

Persze nem eszik ennyire forrón a kását. Míg hűl ez az egyszerű étel, nézzünk utána a hír mögöttes tartalmának!

jezus_mm_1.jpg

Alexander Ivanov: Jézus megjelenik Mária Magdolnának

Az Indexen és más médiumokban ma jelent meg kérdéses hír. Ebben az áll, hogy egy Karen King nevű amerikai professzor (hogy minek a tudósa, az nem derül ki), talált egy tekercset. Megvizsgálta a Kr.u. a hír szerint „jó pár száz évvel” kopt nyelven keletkezett papirusztekercset és két helyen is utalást talált arra, hogy Jézusnak felesége volt. King professzor azóta a tekercset „Jézus feleségének evangéliumaként” emlegeti.

Eddig a hír dióhéjban. Mit jelent ez számunkra, mármint mi következik abból, hogy egy amerikai professzor talált egy Jézus házasságára utaló papirusztekercset? Nagyjából semmi. Semmi azon kívül, hogy újra lehet tárgyalni arról, hogy a keresztyének két évezrede becsapják a világot. De valóban ezt teszik a keresztyének?

Az Újszövetség 27 könyvének eredeti kéziratai megsemmisültek, legalábbis senki sem tud róluk. Keletkezésük körülményei és ideje azonban ismert. A négy evangélium a Kr.u. 60-as és 90-es évek között keletkezett, a páli levelek az 50-es és 60-as években. A legkésőbbi irat Péter 2. levele. Összevetve tehát „Jézus feleségének evangéliumával”, elmondhatjuk, hogy sokkal korábbiak annál.

Az Újszövetség nyelve a görög. Érdekes módon nem a héber, vagy a latin, még csak nem is a feltételezések szerint Jézus által beszélt arámi. A most megtalált irat kopt nyelven íródott, korábban nem találtak más nyelven íródott erre utaló iratot. Nem lehet persze biztonsággal állítani, hogy ez a Kr.u. „jó pár száz évvel” íródott szöveg nem egy ősi, Jézus megfeszítése után néhány évvel íródott szöveg fordítása, de ismétlem, nincs korábbról semmi hasonló. Az irat feltehetően egy pletyka, egy mendemonda leírt változata, még talán hitt is benne régen néhány tucat ember. Ennyi, semmi több.

Az Index cikkben szó esik arról, hogy ha a szöveg állítása Jézus feleségéről igaz, akkor fellángolhatnak a viták ennek következményeiről. A szerző említi, hogy ha Jézus nős volt, akkor bukik a katolikus egyház egyik fő tétele az egyházi szolgálatról. Arról, hogy az egyházban csak nőtlen és hajadon szolgálók, papok, szerzetesek és apácák végezheti a szolgálatot. Kérem, ez már réges-régen megdőlt, illetve csak a római katolikus egyházban volt igaz. Nem igaz a keleti keresztyének között és különösen nem igaz a protestáns egyházaknál. Ha jól számolok, akkor ezek együtt jóval többen vannak, mint a katolikusok.

Fontosabb, hogy Jézus esetleges nősülése (és akár gyermekei) hogyan viszonyulnak ahhoz a Jézushoz, akit a keresztyének hisznek. A keresztyén felekezetek túlnyomó részében Jézus Krisztust valóságos Istennek és valóságos embernek vallják. Született Szűz Máriától szeplőtelen fogantatással. Krisztus Isten fia. Ez áll az Újszövetségben. Ha tehát Krisztus Istennel egylényegű, akkor esetleges gyermekei is azok. Ennek jelentősége csak akkor érthető, ha azt vizsgáljuk, miért testesült meg Jézus, miért született anyától és nevelkedett emberként, miért tanított, majd ment a keresztre. Isten szándéka szerint ő lett az a messiás, akinek eljövetelét a próféták megjövendölték az Ószövetség lapjain. Feladata egyetlen: vállára venni a világ bűneit, a keresztfára vinni azokat, hogy minket, a földön élőket megváltson a még el sem követett bűneink következményei alól. Ha pedig ez volt, akkor Jézus a kereszten, majd feltámadásával és mennybemenetelével teljesítette azt, amiért érkezett. Miért lett volna akkor felesége? Miért lettek volna akkor gyermekei? És ha tovább csavarjuk, az esetleges gyermekei is bűntelenek lettek volna, mint ő? Mert a keresztyén hit szerint egyedül ő volt bűntelen. Ha ez a most nyilvánosság elé tárt irat valódi lenne, akkor mindaz, ami az elmúlt kétezer évben történt, hamis lenne.

Most megehetjük a kását, kihűlt. Ez a hír szerintem pont ennyit ért. Alig több, mint egy gépelt lapot.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr84788224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézus szexelt? 2012.09.20. 14:35:38

Társadalmi kísérlet. Mi történik egy ilyen karikatúra hatására? Mivel mindig is érdekelt a nyilvánosság és a társadalmi tűréshatár maximumának a kutatása. "Lássuk nálunk mekkora balhé lesz, az ízlésvilágon uralkodni próbáló ókori mítoszalak pikáns kari...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.) | Partnerünk: Erdélyi Károly - honlapkészítés és keresőoptimalizálás