2012 09
04
--

Közös jogunk megsértése

„Most elsősorban azokért imádkozunk, azok mellé állunk, akiket a jogtalanság sújt. Szeretnénk, ha tudnák és éreznék, hogy  nincsenek egyedül" – mondta Bölcskei Gusztáv református püspök. Az MRE zsinatának lelkészi elnöke Fabiny Tamás evangélikus és Kis-Rigó László római-katolikus püspökkel közösen imádkozott az erdélyi református Székely Mikó Kollégiumért.

mikoszeged.jpg

Balról jobbra. Bölcskei Gusztáv református, Fabiny Tamás evangélikus és Kis-Rigó László római katolikus püspökök (a kép forrása: reformatus.hu)

A második világháború után államosított intézmény épületegyüttesét 2002-ben kapták vissza a reformátusok. A visszaszolgáltatás miatt pereskedés indult, melynek eredményeként idén a bíróság visszavette a kollégiumot az egyháztól, és az ismét állami tulajdonba került. Az egykor eljáró bizottság két magyar tagját letöltendő, a harmadik, román tagot felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az intézmény visszaállamosítása elleni sepsiszentgyörgyi tiltakozáshoz a magyar történelmi keresztény egyházak a szegedi ökumenikus istentisztelettel csatlakoztak.

Közösen tenni annak a kifejeződése, hogy mindannyian érezzük, most nem katolikus, református, evangélikus ügyről van szó, hanem arról a közös jogunkról, amelyiket megsértettek. Ezt a jogsértés jogi úton és jogi módon kell helyre állítani -, mondta Bölcskei Gusztáv a Mikó Kollégium visszaállamosításával kapcsolatban. —Most elsősorban azokért imádkozunk, azok mellé állunk oda, akiket ez a jogtalanság sújt. Szeretnék, hogy tudják és érezzék nincsenek egyedül.

Bízunk abban, hogy az imának mindig meg van az ereje, és az a mi eszközünk. A politikusoknak a közéleti embereknek más eszközeik is vannak, azokat sem szabad lebecsülni, hiszen ha tüntetésre tiltakozásra hívnak utcára emberek és az békés, méltó körülmények között történik, az mindenképpen támogatandó, fejtette ki Fabiny Tamás. Én hiszek abban, hogy a könyörgésnek, az istentiszteletnek egészen különleges ereje van, hiszen ezzel mintegy az Úristen védnöksége alá tudjuk helyezni magunk életét és magunk döntéseit is. Szükségünk is van erre, tette hozzá, hiszen önmagunktól sok mindent elrontanánk. De ha Istentől kérünk bölcsességet és erőt, bátorságot, akkor meg tudjuk lépni azokat a szükséges lépéseket, amik a cél érdekében hatékonyak lehetnek. Az evangélikus elöljáró azt is megemlítette, hogy ugyan most református ügyről van szó, de nagyon szívesen mellé állnak az evangélikusok és a római katolikusok is. Nem csak a püspökök ügye, hanem felsorakoznak mögéjük a három egyház hívei is.

Egy nemzetnek vagyunk tagjai, határon innen és túl, de ami ennél még sokkal fontosabb, hogy közös hit is összekapcsol bennünket keresztényeket, jelentette ki Kis-Rigó László, aki szerint az a páli mondás válik nyilvánvaló ez alkalommal, hogyha valahol szenved az egyik tag, akkor az szenvedést jelent a másiknak, és ugyanígy, ha valahol örül az egyik tag, örül a másik is. A keresztény közösségben az egész világon, legtermészetesebb, hogy élünk a természetfeletti többletünkkel, az Istenhez való sajátos viszonyunkkal, és ebből táplálkozva, erőt merítve akarunk megfelelő módon és eszközökkel küzdeni ellenfeleinkkel, ellenségeinkkel, fejezte be a püspök.

Forrás és bővebben: reformatus.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr624753954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.) | Partnerünk: Erdélyi Károly - honlapkészítés és keresőoptimalizálás