2012 12
04
--

Bachot csak teológiai ismeretek segítségével lehet megérteni

mekispeter_1.jpgMekis Péter a Zeneakadémián szerzett orgonaművész, tanár diplomát. 2009 óta tölti be a Deák téri gyülekezet másodorgonista állását. Egyben ellátja a Lutheránia korrepetítor-kántor teendőit is. Szöveg: Takács Gábor, fotó: Mekis Péter archívumából, forrás: evangelikus.hu

- Hogy került a Deák térre?

- Kamp Salamon hívott, már korábban is dolgoztunk együtt. Egyébként nagy megtiszteltetés olyan elődök nyomdokaiba lépni, mint Zalánfy Aladár, Weltler Jenő, Trajtler Gábor. Nagyon jó a munkakapcsolatom Finta Gergellyel, akivel osztozunk a szolgálatokon. Igazi kihívást jelent számomra, hogy a legtöbb kantátazenés istentiszteleten én ülök az orgonánál.

- Mit jelent pontosan a korrepetítor-kántor feladatkör?

- A Lutheránia keddi és pénteki próbáin én a zongoránál képviselem a teljes zenekart. Így tanuljuk be a műveket.

- Van-e kedvenc zeneszerzője?

A barokk szerzők állnak hozzám a legközelebb: Bach, Buxtehude, Bruhns, Lübeck és mások. Ebből a szempontból is szerencsésnek tartom magam, hiszen a Deák téri orgona barokk diszpozíciójú. 1971-ben épült, 44 sípsorral rendelkezik. Ez igen nagy szám, hiszen a közepes méretű orgonákban 20-30 sípsor található. Trajtler Gábor tervezte, miután behatóan tanulmányozta az észak-német orgonákat.

- Gyakran tart orgona bemutatókat. Milyenek a tapasztalatai?

- A hallgatóság egy része nagyon szívesen vesz részt az orgonazenés áhítatok után a bemutatókon. Persze negyven-ötven percben szinte lehetetlen bemutatni egy ilyen rendkívül összetett hangszert. Egyébként több helyen is nagy örömmel tanítok: Úriban és Mendén a zeneiskolában szolfézst, a Fóti Kántorképző Intézet téli és nyári tanfolyamain pedig orgonát és liturgikus orgonajátékot.

- Bachot éppen Kamp Salamon nevezi gyakran az ötödik evangélistának. Ezt hogy kell értenünk?

- Bach zenéjét lehetetlen megérteni bizonyos alapvető teológiai ismeretek nélkül. Kantátái tulajdonképpen igemagyarázatul is szolgálnak. A zenét az igehirdetés szolgálatába álltja. Az sem véletlen, hogy művei elé mindig odaírta: Jézus segíts !

Forrás: evangelikus.hu

Írta: erdelyik | Tags:
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr404947430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.) | Partnerünk: Erdélyi Károly - honlapkészítés és keresőoptimalizálás