2012 09
15
--

Az elcserélt templom

A sopronbánfalvi búcsú napján, 2012. szeptember 9-én, „régi templomuk” szentelésének a 125. évfordulójára emlékeztek az evangélikus gyülekezet tagjai.

Hol volt, hol nem volt, Sopronbánfalva főterén, volt egyszer egy gyönyörű templom. Sokan jártak oda. Nemcsak templomba, hanem iskolába is, hiszen itt tanultak írni és olvasni a bánfalvi evangélikusok. Oly sok evangélikus élt a településen, hogy kinőtték a templomot. Prőhle Károly, későbbi teológiai professzor terveztetett is egy új templomot, de a történelem viharai megakadályozták a templomépítést.

Sajnos nem csak az új templom nem épült meg a „régitől” néhány utcányira, hanem a kétezer ötszáz evangélikus jó részét is kitelepítették Németországba. Azt mondják, hogy 1946 tavaszán olyan volt Bánfalva, mint egy kísértetfalu.

sopronbanfalva.jpg

Ünnepi istentisztelet Sopronbánfalván. Az oltár előtt Heinrichs Michael és Eszter

 

A templom sem bizonyult már nagynak, sőt, szellős és tágas lett. És az állaga is egyre romlott. 1967-ben a hatóságok felszólították a gyülekezetet, hogy újítsa fel az épületet, ehhez azonban nem voltak meg a szükséges anyagi feltételek. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy az épületet a gyülekezet elcseréli az egykori katolikus iskola épületére, lebontja a tornyot, és az új helyen újjáépíti. Meg is történt a csere. Erről sokat tudnának mesélni az egykori hittanosok, presbiterek és gyülekezeti tagok, hiszen ők költöztették át a templomot. Nem csak a berendezését, hanem még a tornyát is.

A sopronbánfalvi búcsú napján, 2012. szeptember 9-én, ennek a „régi templom” szentelésének a 125. évfordulójára emlékeztünk. Talán néhányan nosztalgiával, de a többség azt hiszem inkább optimistán, előre- és felfelé tekintve. Mert jó érzés volt látni, hogy megint kinőttük a templomunkat. Ha nem is minden vasárnap fordul ez elő, de azért jó volt látni, hogy gondolkodnunk kell a bővítésen.

Az istentisztelet rendkívüli volt abban a tekintetben is, hogy több helyszínen zajlott. Az „új” templomban kezdtünk, ahonnét a „kertajtón” keresztül átsétáltunk a „régi templomhoz”. Visszafelé megkoszorúztuk a felújított világháborús emlékművet, majd Gabnai Sándor, esperes megáldotta az újonnan elkészült templomkerítést is. A bejáraton a szalagot Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere vágta át.

sopronbanfalva2.jpg

A „hol volt, hol nem volt” kezdetű templom- és gyülekezettörténetet a 20. század viharai szerencsére nem írták át „egyszer volt történetté”. A kicsi bánfalvi közösségnek immár ötvenöt éve az egykori katolikus iskola épülete ad otthont. Olyan otthont, amit nem szívesen cserélnénk el. Sem szebbre, sem jobbra, csak talán egy kicsit nagyobbra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr244778262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.) | Partnerünk: Erdélyi Károly - honlapkészítés és keresőoptimalizálás