2010 06
16
--

Pedofil a katolikus egyház, vagy sem?

A komment.hu két írást közölt nemrég a katolikus pedofíliáról. Az egyikben Sinéad O'Connor énekesnő eredetileg a Washington Post-ban megjelent írását közik, a másikban Szilvay Gergely ír a jelenlegi pápa szerepéről. Két írás, két különböző vélemény Joseph Ratzinger / XVI. Benedek szerepéről.

Sinéad O'Connor összeráncolja homlokát és Íroszág elleni sértésként említi a vatikáni bocsánatkérést az írországi pedifil esetek kapcsán:

"Amit Benedek sugall - vagyis hogy az írországi szexuális abúzusok ügye csak az íreket érinti -, az ír katolikusok szemében egyszerre pökhendi és szentségtörő. A Vatikán úgy csinál, mintha nem hinne a minket figyelő Istenben. Éppen azok tapodnak lábbal mindent, ami a Szentlélek valójában, akik magukat a Szentlélek őrzőjének nevezik. Benedek a legkevésbé sem képviseli azt az Istent, akit mi imádunk. Mi a zsigereinkben tudjuk, hogy a Szentlélek az igazság. És ezért tudjuk, hogy Krisztus nincsen ezekkel az emberekkel, bármilyen gyakran emlegetik is a nevét."

Írása egyik következtetése: "Itt az ideje, hogy megtanuljuk elválasztani az Istent a vallástól, a hitet annak állítólagos vezetőitől."

Szilvay Gergely ugyanerről teljesen mást gondol. Ő dícséri XVI. Benedeket, sőt, O'Connor-ral szemben éppen azt hangsúlyozza, hogy a pápának már bíboros korában is nagy szerepe volt abban, hogy a pedofil ügyeket felszámolja az egyház.

"Most éppen azt a pápát támadják, aki talán a leghatározottabban lépett föl a pedofil papok ellen. Pedig még a Hittani Kongregáció vezetőjeként ő dolgozta ki a 2001-es, szigorúbb eljárási szabályokat a vétkes papok ellen, ő a szerzője a már említett DDG-nek, és ő állt a II. János Pál által kiadott SST mögött is. Érdekes, hogy épp ezeket a szigorúbb szabályokat szokás felhozni mint annak bizonyítékait, hogy az egyház megtiltotta volna az áldozatoknak, hogy a világi hatóságokhoz forduljanak.

Korábban a kánonjog 16 éves korig elkövetett szexuális visszaéléseket nevezett pedofil bűncselekménynek, azonban ezt a korhatárt Ratzingerék felemelték 18 évre, az elévülés idejét pedig ötről tízre úgy, hogy azt a 18. életév betöltésétől számítják. Számos országban a világi törvények 14 évben határozzák meg ezt a kort (de van, hogy felfüggesztik az elévülést)."

Nyilván más az a háttér, ami a két szerző véleményét meghatározza. Sinéad O'Connor ír, a honfitársaival történt borzalmakkal kapcsolatban szólal meg, míg a szerző távol él és tekintetét inkább az egyház tekintélyének megőrzésére és az egyházi szervezet megtisztulására emeli.

Én is hozzátennék egy szempontot. Meg kell nevezni a bűnösöket, az emberi törvények szerint igazságot kell szolgáltatni az áldozatoknak és kiróni a a jogos büntetést a bűnök elkövetőinek. Ők pedig térjenek meg, egyházuk tanítása szerint tisztuljanak meg bűneik súlya alól. Mert Jézus megbocsát a megtérő (!) bűnösnek.

Írta: erdelyik | Tags: Címkék: pedofília katolikus ratzinger xvi benedek
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr662087415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.) | Partnerünk: Erdélyi Károly - honlapkészítés és keresőoptimalizálás